Yemen Ismaeli

ZPRACOVÁNÍ: Natural (suchou cestou)

DRUH: 100% arabika 

ODRŮDA: Jaadi 

OBLAST: Ismaeli

NADMOŘSKÁ VÝŠKA: 1700 - 2000 m.n.m.

CHUŤOVÝ PROFIL: sušené meruňky, fíky, černý rybíz, tamarind, karamel

CUPPING SKÓRE: 86,7

CHARAKTERISTIKA: vyvážená káva vhodná jak na espresso, moka konvičku a džezvu, tak i na alternativní přípravu jako je AeroPress, clever dripper, el. překapávač, french press, V60, vacuum pot

Zvolte si variantu:

Cena od 88,00 Kč

Historie kávy v Yemenu se datuje zhruba do roku 1450, kdy tamní islámští Súfi přinesli první kávová zrna, která používali, aby při dlouhých nočních modlitbách nebyli unavení. Kávovníky se pěstují v horských oblastech, které jsou mezi 1600-2100 m n.m. Kávovníky pěstují se s použitím přírodních organických hnojiv. Vzhledem k absenci jakékoliv techniky sbírá většina pěstitelů kávové třešně ručně a suší je na vyvýšených záhonech nebo střechách domů pomocí slunečních paprsků. Tradičně farmáři pracují na malých pozemcích od 60-70 až do 400-500 kávovníků. Odrůda je hlavně Jaadi/Udhini, což je značně velký kávovník známý svou dobrou produkcí. Až 75 % farmářů jsou ženy. Pěstování kávy je jakýmsi rodinných klenotem, který se předává z generace na generaci po desítky až stovky let. Yemen je země čelící suchu a nedostatku vody, proto se zde zavádí inovativní techniky zavlažování a suchého zpracování. Tím se snaží snížit dopad na komunity a zvýšit tak jejich přístup k drahocennému zdroji jako je voda.

Yemen má bohatý chuťový profil, díky kterému překvapí svou rozmanitostí při jakékoliv přípravě, nejvíce mu však sedne příprava na espresso.