Historie kávy v Yemenu se datuje zhruba do roku 1450, kdy tamní islámští Súfi přinesli první kávová zrna, která používali, aby při dlouhých nočních modlitbách nebyli unavení. Kávovníky se pěstují v horských oblastech, které jsou mezi 1600-2100 m n.m. Kávovníky pěstují se s použitím přírodních organických hnojiv. Vzhledem k absenci jakékoliv techniky sbírá většina pěstitelů kávové třešně ručně a suší je na vyvýšených záhonech nebo střechách domů pomocí slunečních paprsků. Tradičně farmáři pracují na malých pozemcích od 60-70 až do 400-500 kávovníků. Odrůda je hlavně Jaadi/Udhini, což je značně velký kávovník známý svou dobrou produkcí. Až 75 % farmářů jsou ženy. Pěstování kávy je jakýmsi rodinných klenotem, který se předává z generace na generaci po desítky až stovky let. Yemen je země čelící suchu a nedostatku vody, proto se zde zavádí inovativní techniky zavlažování a suchého zpracování. Tím se snaží snížit dopad na komunity a zvýšit tak jejich přístup k drahocennému zdroji jako je voda.
Yemen má bohatý chuťový profil, díky kterému překvapí svou rozmanitostí při jakékoliv přípravě, nejvíce mu však sedne příprava na espresso.