První kávovníky v této zemi byly vysázeny Indiány v roce 1830,
v provincii Ahuachapán. Ty pocházely z Hondurasu a později k nim
přibyly kávovníky z Kuby. Na území Salvadoru najdeme více než 20 sopek, z toho
6 je stále aktivních. Sopečná půda je pro pěstování kávy zvláště vhodná,
vzhledem ke kyselosti půdy a teplu. Nejčastěji se pěstují podle pravidel
ekologického pěstování ve stínu vyšších stromů, tvoří tak zázemí pro různé
živočichy a ptactvo. Jedná se o velmi prospěšnou symbiózu, kdy stromy dávají kávovníkům
stín, lepší podmínky pro růst a díky pěstování kávy nedochází k odlesňování
krajiny. Většina kávových farem se nachází v provinciích Ahuachapán, Santa
Ana, Sonsonate a La Libertad. Pěstování a zpracování kávy zaměstnává asi 135 000
lidí, což je celá čtvrtina všech zemědělců. Pro Salvádor je nejdůležitější
vývoz právě kávy, která tvoří 65 %, dále je to pak cukr a bavlna.
Vyvážená káva, ideální na oba způsoby přípravy.