Indonésie Mandeling BEZKOFEINU

ZPRACOVÁNÍ:    Swiss Water Decaf (promyté švýcarskou metodou) 

DRUH: 100% arabika 

OBLAST:    Sumatra

NADMOŘSKÁ VÝŠKA: 1300+ m.n.m.

CHUŤOVÝ PROFIL:    třtinový cukr, čokoláda, oříšky

CUPPING SKÓRE:    81 

CHARAKTERISTIKA:   bezkofeinová káva, téměř bez acidity s mírnou hořkostí, vhodná na espresso, moka konvičku a džezvu

Zvolte si variantu:

Cena od 100,00 Kč

Indonesie Mandheling - tato káva se pěstuje na ostrově Sumatra a její název je odvozen od kmene Mandailing, který ji zde pěstuje, obvykle na menších farmách do 2,5 ha. Období sklizně je od června do prosince. Pro zbavení kofeinu z kávy se používá Švýcarská vodní metoda. Tato metoda se obejde bez přidaných chemických látek. Při této metodě se zrna velmi dlouho máčejí, což má za následek samovolné vypuzování kofeinu ze zrn. Tato ,,kofeinová voda" se pak ještě přefiltruje přes uhlík, který odstraňovanou látku vstřebá. Zrna z první várky se vyhodí a zbyde jen vodní extrakt ze zelené kávy bez kofeinu. Tento extrakt se může použít na několik dalších várek. Princip je v tom, že voda může absorbovat pouze předem stanovené množství aromatických látek a kofeinu. Když je voda plně nasycená, nemůže dále přijímat ale ani vylučovat další aromatické sloučeniny. Proto, když se do extraktu namočí další várka zrn, tak je z nich vyluhován pouze kofein a chuť a aroma zůstává v zrnech. Je tedy stejně lahodná jako káva s kofeinem. Kávová zrna se poté suší a jsou připravená na export. Tato metoda je označována za zdravější variantu oproti evropské metodě, v nichž se používá k odstranění kofeinu metylchlorid a ethylacetát, které zanechávají v kávě chemickou dochuť. Navíc je schopna odstranit téměř 100 % kofeinu. Její evropská kolegyně to zvládne jen do výše asi 97 %.

Bezkofeinová káva je plnohodnotnou náhradou obyčejné kávy pro ty, jež nemohou nebo nechtějí z jakéhokoliv důvodu přijímat kofein. Výborně se hodí do kávovaru nebo moka konvičky. Má příjemnou sladkou dochuť.