Indonésie Mandeling BEZKOFEINU

ZPRACOVÁNÍ:    Swiss Water Decaf (promyté švýcarskou metodou) 

DRUH: 100% arabika 

OBLAST:    Sumatra

NADMOŘSKÁ VÝŠKA: 1300+ m.n.m.

CHUŤOVÝ PROFIL:    třtinový cukr, čokoláda, oříšky

CUPPING SKÓRE:    81 

CHARAKTERISTIKA:   bezkofeinová káva, téměř bez acidity s mírnou hořkostí, vhodná na espresso, moka konvičku a džezvu

Zvolte si variantu:

Cena od 97,00 Kč

Indonesie Mandheling - tato káva se pěstuje na ostrově Sumatra a její název je odvozen od kmene Mandailing, který ji zde pěstuje, obvykle na menších farmách do 2,5 ha. Období sklizně je od června do prosince. Pro zbavení kofeinu z kávy se používá Švýcarská vodní metoda - tato metoda se obejde bez přidaných chemických látek. Je označována za zdravější variantu oproti evropské metodě, v nichž se používá k odstranění kofeinu metylchlorid a ethylacetát, tyto chemikálie pak zanechávají v kávě chemickou dochuť. Pro odstranění kofeinu z kávy při Švýcarské metodě se používá horká voda a pára. Káva je namáčena a kompletně vylouhována včetně kofeinu, ten se poté z tohoto roztoku odstraní pomocí filtrů s aktivním uhlíkem. Zrna z první várky se vyhodí a zbyde jen vodní extrakt ze zelené kávy bez kofeinu, tento extrakt se může použít na několik dalších várek. Princip je v tom, že voda může absorbovat pouze předem stanovené množství aromatických látek a kofeinu. Když je voda plně nasycená, nemůže dále přijímat ale ani vylučovat další aromatické sloučeniny, i když jsou v kávě. Proto, když se do extraktu namočí další várka zrn, tak je z nich vyluhován pouze kofein a aroma zůstává v zrnech. Kávová zrna se poté suší a jsou připravená na export. 

Bezkofeinová káva je plnohodnotnou náhradou obyčejné kávy pro ty, jež nemohou nebo nechtějí z jakéhokoliv důvodu přijímat kofein. Výborně se hodí do kávovaru nebo moka konvičky. Má příjemnou sladkou dochuť.