Honduras Chester BEZKOFEINU

Sladká

ZPRACOVÁNÍ: sparkling water decaf (perlivou metodou)

DRUH: 100% arabika

OBLAST: Corquin, Copan

NADMOŘSKÁ VÝŠKA: 1200-1400 m.n.m.

CHUŤOVÝ PROFIL: nugát, mléčná čokoláda, citronová kůra, med

CUPPING SKÓRE: 83,75

CHARAKTERISTIKA: sladká káva s minimální aciditou, ideální na espresso

Zvolte si variantu:

Cena od 90,00 Kč

Proces dekofeinace pomocí šumivé vody poprvé objevil vědec Kurt Zosel v Institutu Maxe Plancka pro výzkum uhlí v roce 1967, když hledal nové způsoby separace směsí látek. V roce 1988 vyvinula německá společnost zabývající se dekofeinací proces s názvem CR3, při kterém se přírodní oxid uhličitý (pocházející z prehistorických podzemních jezer) kombinuje s vodou, aby se vytvořily ,,podkritické" podmínky, které vytvářejí vysoce rozpouštěcí látku kofeinu v kávě. Jedná se o šetrný, přírodní a organicky certifikovaný proces.

Postup:

Zelená zrna jsou prvně vyčištěna a poté navlhčena, aby se při absorbování vody jejich póry rozšířily a tím se molekuly kofeinu staly mobilními. Poté se zrna uvedou do kontaktu se stlačeným kapalným oxidem uhličitým, který jimi cirkuluje a působí jako magnet na molekuly kofeinu. Perlivá voda pak vstupuje do výparníku, který z vody vysráží oxid uhličitý bohatý na kofein a voda bez kofeinu je čerpána zpět do nádoby pro nový cyklus. Tento cyklus se opakuje, dokud není dosaženo požadované hladiny zbytkového kofeinu. Jakmile k tomu dojde, cirkulace oxidu uhličitého se zastaví a zrna se přesunou do sušárny, kde se jemně suší tak dlouho dokud nedosáhnou původní vlhkosti. Poté jsou připravena k pražení.

Použití tohoto procesu pro dekofeinaci má několik výhod:

- proces je zcela organický, tudíž z kávy nehrozí žádné zdravotní riziko

- nemá žádný vliv na chuť a aroma kávy, protože oxid uhličitý nevytahuje ze zrn sacharidy a bílkoviny

- buněčná struktura zeleného zrna a praženého zrna se nemění, což je velkou výhodou při práci se speciálními kávami