Komoditní x Výběrová
Víte, jaký je rozdíl mezi komoditní a výběrovou kávou?
![](https://duyn491kcolsw.cloudfront.net/files/2j/2j6/2j61oc.jpg?ph=982384d0e4)
Většina lidí, kteří chodí na kávu do supermarketů nevybírá kávu podle druhu nebo dokonce odrůdy. Volí kávu podle značky nebo obalu. Mnozí ani to ne, chtějí zkrátka svůj silný, hořký a černý nápoj. Nemají tušení, že pijí nekvalitní a většinou odpadová zrnka kávy a že dobrá káva není vůbec hořká. Že existují různé druhy kávovníků a jak moc může zpracování, pražení a správná příprava ovlivnit výslednou chuť a kvalitu.
U komoditní kávy většinou nevíme, odkud přesně pochází, jak byla zpracována a jak dlouho leží ve skladu (často se stává, že zde leží i několik let!). Na trhu existují různé druhy běžné komoditní kávy s rozdílnou kvalitou a ta nejlevnější putuje do supermarketů. Obsahuje různé defekty - flekatá, plesnivá zrnka, zrnka plná dírek prokousaná od broučků, často v ní najdete i kousky větví a kamínky. Tato káva je extrémně přepražena, některá zrna jsou černá jako uhel, velmi často jsou olejnatá (vlivem vysokého stupně pražení).
Velké množství komoditní kávy se také používá k výrobě instantní kávy. Na plantážích se špatné kávové třešně (zelené, přezrálé, uschlé) a zrna (plesnivá, děravá, černá) třídí a dávají na jednu hromadu, kterou pak nevyhazují, ale prodávají jako mnohem nižší kvalitu. Taková káva bohužel nejčastěji skončí právě v té instantní, protože se neskutečně tlačí na její cenu.
Výběrová káva musí splňovat řadu důležitých kritérií. Na začátku záleží hlavně na místě, kde se káva pěstuje, podobně jak je tomu u vína. Obsah živin v půdě, počasí, mikroklima i nadmořská výška, to vše ovlivňuje chuťový profil kávy. Nesmírně důležitá je péče farmářů o kávovníky, jejich ruční sběr a třízení kvalitně uzrálých a defektních třešní. Následné šetrné zpracování třešní a usušení, kde poté probíhají desítky testů kvality, degustací a hodnocení. Do výběrové kávy patří taková, která má více než 80 bodů (cupping skóre).
Zelená zrna nakonec putují do pražíren, kde stojí pražič před těžkým úkolem - musí z kávy dostat maximum a rozvinout její charakteristické chutě.
Posledním článkem je samotná příprava kávy - správně nastavený mlýnek, čerstvost kávy, poměr hmotnosti kávy a vody, správná teplota vody, vhodné kávové načiní, dodržení času extrakce,.. atd.
Všechny tyto atributy velmi ovlivňují cenu a je na každém z nás, kolik a do čeho chceme investovat. Jak se říká, 100 lidí 100 chutí 😊
Zdroj: Petra Davies Veselá - Velká kniha o kávě