Bezkofeinová káva

15.04.2023

Víte, jak se z kávy odstraňuje kofein?

EVROPSKÝ PROCES x ŠVÝCARSKÝ PROCES

Existují dva hlavní způsoby komerčního použití odstraňování kofeinu z kávy.

První metoda je takzvaný "evropský proces". Je to nejčastěji používaný postup. Káva je zbavovaná kofeinu pomocí chemického procesu, který zahrnuje namáčení kávových zrn ve vodě a jejich následné promývání v metylchloridu nebo ethylacetátu, který absorbuje kofein z kávových bobů. Poté, co se káva promyje chemikálií se opláchne vodou a vysuší. Výhodou této metody je, že je káva cenově dostupnější. Bohužel, tento způsob má za následek lehce chemický chuťový dozvuk.

Švýcarská vodní metoda (swiss water decaf) je metoda, která se obejde bez přidaných chemických látek. Při této metodě se zrna velmi dlouho máčejí, což má za následek samovolné vypuzování kofeinu ze zrn. Tato "kofeinová voda" se pak ještě přefiltruje přes uhlík, který odstraňovanou látku vstřebá. Zrna z první várky se vyhodí a zbyde jen vodní extrakt ze zelené kávy bez kofeinu. Tento extrakt se může použít na několik dalších várek. Princip je v tom, že voda může absorbovat pouze předem stanovené množství aromatických látek a kofeinu. Když je voda plně nasycená, nemůže dále přijímat ale ani vylučovat další aromatické sloučeniny. Proto, když se do extraktu namočí další várka zrn, tak je z nich vyluhován pouze kofein a chuť a aroma zůstává v zrnech. Je tedy stejně lahodná jako káva s kofeinem. Nevýhodou této metody je, že je cenově poněkud dražší.

Švýcarská metoda je díky absenci chemikálií rozhodně zdravější než ta evropská, navíc je schopna odstranit téměř 100 % kofeinu. Její evropská kolegyně to zvládne jen do výše asi 97 %.